Behave nu este o carte de parenting însă atunci când înțelegi cum funcționează creierul uman poți face legăturile dintre emoțiile care ne-au marcat în copilărie și cauzele lor. Poți să înțelegi de ce reacționăm, adulți fiind, de multe ori irațional- ca niște copii.
Dificultățile din copilărie, spune Sapolsky, pot să atrofieze hipocampusul și cortexul frontal, împiedicând funcționarea lor. Lucrurile se petrec invers în corpul amigdalian- o mulțime de greutăți- și amigdala devine mai voluminoasă și hiperactivă. Conexiunile frontale cu hipocampusul sunt esențiale pentru încorporarea noilor informații din mediu și găsirea de soluții potrivite. Lucru care nu se mai întâmplă în situații de stres, când suntem mai temători - gândirea ne este încețoșată și poate estimăm precar factorii de risc.
Incă din anii 50 medicii pediatrii promovau ideea că din partea mamei lor copiii au cea mai mare nevoie de iubire, căldură sufletească, afecțiune, receptivitate, constanță și încredere iar în absența acestor dovezi de iubire, copiii devin adulți anxioși, depresivi. Sapolsky mai spune că simptomul definitoriu al depresiei este incapacitatea de a simți, anticipa sau urmări plăcerea și stresul cronic influențează această stare.
Vei găsi în carte mulți termeni din neurobiologie care pot fi dificil de înțeles, dar și detalii despre cum au evoluat diferite culturi. Însă cea mai importantă lecție este aceea că biologia poate influența comportamentul uman și că stresul ne afectează viața mai mult decât am crede.
Cu drag,
Cartea este diponibila la Editura Publica aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu