duminică, 26 februarie 2023

Decodificarea excelentei - Ron Friedman


Michael Dell, în ziua în care a împlinit 16 ani, a primit cadou de la părinții săi primul său calculator pe care, chiar în ziua respectivă, l-a demontat, piesă cu piesă pentru a vedea cum e construit. Nu pot să îmi imaginez cât de supărați au fost părinții lui și nici cum aș fi reacționat eu în locul lor. Demontarea calculatorului i-a permis însă lui Dell să facă prin inginerie inversă observații ce i-au fost de folos câțiva ani mai târziu când Michael va fonda Dell Computers.

Ingineria inversă presupune să privești dincolo de ceea ce este evident la suprafață și să descoperi o structură ascunsă a lucrurilor. Observându-i pe cei mari ți se deschide mintea față de posibilități inedite, spune Ron Friedman în ”Decodificarea excelenței”.

Dacă vrei să înveți cel mai repede și mai bine, învață de la cei mai buni. Uite câteva tehnici de inginerie inversă, sugerate de autor, cu ajutorul cărora poți ajunge mai repede la excelență:

  • Copierea - da, au făcut-o mulți artiști, până ce și-au găsit propria creativitate;
  • Frunzărirea notelor de la subsolul cărților și examinarea surselor originale;
  • Schematizarea inversă - scoate la iveală structura ascunsă a lucrurilor;
  • Căutarea de idei utile în genuri și industrii diferite;
  • Combinarea într-un tot a tot mai multe influențe;

Faptul că învățăm cel mai bine când ne lovim de dificultăți, când facem efort și când ocazional dăm greș, apare în multe alte cercetări. Cu ce am rămas în urma lecturii este că nu trebuie să ne încredem în confort și chiar dacă, de cele mai multe ori, costul eșecului la locul de muncă tinde să fie substanțial, dezvoltarea necesită efort și dorința de avea ca mentori pe cei care au ajuns la excelență în domeniul în care vrem fiecare dintre noi să facem performanță.

P.S. Dacă ai rămas măcar cu un lucru acționabil din acest articol, m-aș bucura să-l dai mai departe către un prieten.

 Îți mulțumesc!

Cu drag,

Recenziicusuflet


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Noutăți

21 de secrete ale antreprenorilor de succes - Brian Tracy

Succesul nu are legătură cu norocul, spune Brian Tracy în cartea  21 de secrete ale antreprenorilor de succes. Are legătură cu ce faci tu cu...