marți, 17 ianuarie 2023

Gândește ca un călugăr - Jay Shetty


Jay Shetty ajunge dintr-o întâmplare să asculte discursul unui călugăr, fapt ce îi schimbă viața radical.


Deși avea 18 ani pe atunci, vârsta la care tinerii îți doresc să aibă din ce în ce mai multe lucruri, Jay este marcat de atitudinea călugărului care nu își dorea nimic pentru sine și alege să se alăture unei mănăstiri pentru a afla mai multe lucruri despre viața călugărilor. Prima lecție pe care Jay o primește odată ce a intrat în ashram* vine de la un călugăr în vârstă de 10 ani și este despre respirație. Respirația este singurul lucru pe care îl ai de când te naști și până mori. Se schimbă de fiecare dată când apare o schimbare în interiorul tău, indiferent dacă te superi sau ești stresat. De aceea respirația este primul instrument pe care trebuie să știi să-l stăpânești în orice condiție.


Înainte de a afla mai multe despre lecțiile cu care am rămas din această carte te invit să inspiri timp de patru secunde, să îți ții respirația timp de patru secunde și apoi să expiri timp de patru secunde. Acest exercițiu simplu îți poate fi la îndemână oricând vrei să redobândești starea de echilibru.

Poți învăța cum gândesc călugării în 3 etape

Țelul gândirii unui călugăr este o viață lipsită de egoism, de invidie, pofte, neliniști, furie, amărăciune și de trecutul care ne trage înapoi. Dacă și tu îți dorești o astfel de viața, uite care sunt pașii prin care poți ajunge să gândești ca un călugăr:


  1. Învăță să renunți, să te eliberezi de influențele exterioare și de obstacolele lăuntrice;

  2. Remodelează-ți viața astfel încât să iei conștient deciziile pe care ți  le dorești;

  3. Învăță să dăruiești.



În 1902 un sociolog spunea ”Nu sunt ceea ce cred eu că sunt. Și nu sunt ceea ce crezi tu că sunt. Sunt ceea ce cred eu că tu crezi că sunt.”

Așa ajungem să încercăm ne ridicăm la înălțimea așteptărilor pe care credem că le au ceilalți de la noi, chiar și cu riscul de a ne compromite valorile.

Care sunt valorile tale?


De unde ne vin valorile este o întrebare la care Jay ne invită să răspundem. De cele mai multe ori însă nu ne place să rămânem singuri cu gândurile noastre. Astfel e necesar să creăm zilnic un spațiu necesar pentru a sta cu noi. Fie că ne alegem un moment din zi în care ne gândim cum ne-a mers ziua și la ce am simțit, fie că facem o schimbare în rutina zilnică sau alegem să ne implicăm în activități care contează pentru noi, e important să găsim momente din zi când să ne analizăm viața sau chiar cum ne cheltuim banii.


Pentru că modul cum ne petrecem timpul dar și cum ne cheltuim banii spun lucruri importante despre valorile noastre. Iar introspecția este cea care ne dezvăluie valorile care s-au strecurat în viața noastră din inerție.


Printre valorile și calitățile nobile, pe care dorim să le manifestăm autorul enumeră: curajul, curățenia minții, recunoștința, ajutorul, generozitatea, simplitatea, sinceritatea, lipsa mâniei, compasiunea și integritatea.


Iar cele șase valori comune care nu ne servesc evoluției sunt lăcomia, dorința, furia, orgoliul, iluzia și invidia.


Renunțarea este o parte importantă în ritmul materiei, așa cum este renașterea. De ce nu ar fi renunțarea importantă și în viața noastră?


Filtrează PAO (păreri, așteptări, obligații) - nu le bloca

Mintea de călugăr are ce să învețe de la alți oameni și trebuie să o facă. Provocarea e să facă acest lucru într-un mod conștient. Când ești înconjurat de oameni, asigură-te că se potrivesc valorilor tale. Pentru că indiferent dacă vorbim despre fericire sau depresie, modul cum interacționăm cu lumea din jurul nostru este molipsitor.


Cum gestionăm negativitatea?


Cancerele minții, spune Jay, sunt Compari, te Plângi și Critici. Nu trebuie să îndreptăm atenția către ce fac sau ce nu reușesc să facă ceilalți ci să ne concentrăm pe ce facem sau ce nu reușim să facem noi. 

Dacă suntem înconjurați de bârfe, conflicte și negativitate, începem să percepem lumea negativ. De aceea e important să păstrezi alături de tine doar acele persoane care corespund cu valorile tale. Ce putem să facem în plus este să ne asumăm responsabilitatea pentru negativitatea pe care o eliberăm noi în lume și când spunem ceva rău despre o persoană să notăm 10 lucruri bune despre persoana respectivă.  


Libertatea nu înseamnă să ne putem îndeplini toate dorințele ci constă în renunțarea la lucrurile pe care nu ni le dorim, la dorințele care ne conduc către destinația unde nu vrem să ajungem. 


Un instrument pe care îl folosesc călugării pentru a obține libertatea este iertarea.

Iertarea reduce nivelul de stres pentru că nu mai reciclăm gândurile negative. Are efecte benefice asupra sănătății. 

Un alt aspect important este răspunsul nostru la stres. Dacă atunci când avem de-a face cu temeri sau cu dificultăți dar ne dăm seama că le putem face față, căpătăm încredere și stresul poate fi un lucru pozitiv. Însă, atunci când ne simțim copleșiți de stres, acesta ne face mult rău. Jay ne încurajează să ne schimbăm modul cum ne raportăm la temeri astfel încât să simțim un atașament redus, să acceptăm că nu deținem și nu controlăm de fapt nimic. 

Seneca spunea că ”fricile noastre sunt mai numeroase decât pericolele pe care le întâlnim și suferim mai mult în închipuire decât în realitate.” 


Cartea este plină de exerciții practice pe care le poți face pentru a ajunge la mintea de călugăr. Cu ce am rămas în urma lecturii este faptul că un călugăr nu vine la mănăstire să dobândească ceva pentru sine, deși tendința e să ne gândim că își dorește pace, siguranță, liniște - ci vine să ofere.

Reușește să conștientizeze acest lucru de abia după ce trece de cele 3 stadii ale transformării:

  1. se detașează de exterior și de ego

  2. învață că nu are nevoie să dețină nimic ca să poată fi de ajutor celorlalți

  3. caută un nivel mai înalt al ajutorării celorlalți.


”Plantează copaci la umbra cărora nu plănuiești să stai.”


Cu drag,

Recenziicusuflet



*o sihăstrie spirituală sau o mănăstire în religiile indiene.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Noutăți

Fiecare iepuraș merită o poveste - Mihaela Manea

  „Fiecare iepuraș merită o poveste” este o colecție fermecătoare de zece povești scurte și captivante, care îi invită pe cei mici în lumea ...