sâmbătă, 1 aprilie 2023

Schimbarea - Chip și Dan Heath

Am citit multe cărți despre obiceiuri, despre schimbare, despre pași mici, însă de abia după ce am am citit cartea scrisă de Chip și Dan Heath am realizat că ceea ce pare o problemă care ține de natura umană este doar o problemă de circumstanțe.

Brian Wansink, șeful Laboratorului pentru alimente de la Universitatea Cornell a desfășurat un studiu în care oamenii au fost invitați să vizioneze un film. Au primit popcorn și băuturi gratuite. Ceea ce nu li s-a spus a fost că studiul se referea la obiceiuri alimentare. Pe scurt, li s-au dat recipiente foarte mari de popcorn, dar de dimensiuni diferite. Ipoteza că oamenii care au găleți mai mari vor mânca mai mult popcorn s-a dovedit a fi adevărată. Aceștia au mâncat cu 53% mai mult, cu 173 de calorii în plus. Experimentul a fost repetat în locații diferite, cu filme diferite. Rezultatele au fost aceleași:

Un recipient mai mare a dus la mai multă mâncare consumată.

Concluzia importantă din acest studiu - pentru oamenii care vor să mănânce mai puțin este important să folosească recipiente mai mici.

Pentru a ajunge la rezultatele dorite, avem nevoie de o schimbare.

Iar pentru ca schimbarea să aibă loc, autorii sugerează să facem 3 lucruri în același timp:

  1. schimbă circumstanțele - întrucât autocontrolul este o resursă epuizabilă;
  2. nu te mai extenua;
  3. obține claritate.

Dacă vrem să ne schimbăm avem nevoie de indicații foarte clare. Un model sugerat de autori pentru a obține schimbarea este cel în 3 pași:

  • Direcționați călărețul
  • Motivați elefantul
  • Modelați drumul

O altă abordare eficientă este să ne uităm la lucrurile care funcționează deja și să găsim modalități să le multiplicăm.

Și pentru ca schimbarea să aibă loc, trebuie să fim ”genul de persoană care ar face această schimbare”. Care poate să adopte mentalitatea de creștere, precum și să se pregătească pentru eșec înainte ca schimbarea să poată avea loc.

Obiceiurile sunt comportamente pe care le adoptăm fără să ne gândim prea mult (ca și cum am fi pe pilot automat) și pot fi benefice sau dăunătoare. Un obicei benefic este unul care avansează spre obiective și este simplu de urmat. Construirea unor obiceiuri benefice este o modalitate de a ocoli Călărețul și Elefantul.

Pentru a începe un nou obicei, merită să iei în considerare utilizarea declanșatorilor - o metodă prin care vizualizezi sau determini exact când/unde va avea loc o acțiune.

Schimbarea este un proces continuu și este important să fie susținută pentru o perioadă lungă de timp înainte ca rezultatele să apară. Primul pas este întotdeauna cel mai important.

Cu drag,

Recenziicusuflet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Noutăți

21 de secrete ale antreprenorilor de succes - Brian Tracy

Succesul nu are legătură cu norocul, spune Brian Tracy în cartea  21 de secrete ale antreprenorilor de succes. Are legătură cu ce faci tu cu...